"За да не стоят българите на студено зимата": Над 4000 миньори и енергетици блокираха центъра на София

Протестиращите бяха категорични -  искат въглищните централи и енергийните комплекси да продължат да работят

19.09.2023 | 18:49 Редактор: Михаела Димитрова

Миньори и енергетици протестираха днес в центъра на София. Те искат енергийните комплекси в страната да не бъдат закривани, за да запазят доходите и работните си места.

Представителите на синдикалните организации, които защитават интересите на хилядите протестиращи на площада бяха поканени на среща с министър-председателя Николай Денков. 

Повече от 4000 души пристигнаха с над 100 автобуса на площад "Александър Невски", за да участват в националния протест под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Към този момент сградата на Министерски съвет продължава да е със засилено полицейско присъствие.

Шествие премина по централните софийски улици и стигна до триъгълника на властта.

"Протестираме за това България да има независима енергетика, да има евтина енергетика, за да може българите да не стоят на студено през зимата. Ние ще станем зависи, това не е регионален проблем, това е национален проблем", каза протестиращият Генчо Чакъров.

"От нас зависи енергетиката в цяла България, много народ сме, цяла южна област зависи от нас", коментира протестираща.

"Какъв преход? Много хора се притесняват за работните си места, това правителство трябва да се махне. То е срещу нас, те само за тях си мислят", заяви Светлана Станкова.

"Държавата няма да направи нищо, не го ли направим ние със собствени сили, на държава не може да се разчита", допълни друг протестиращ.

Министър-председателят Николай Денков покани на среща синдикалните организации. А протестиращите му поставиха срок - ако до 30 септември исканията им не бъдат изпълнени, продължават с протестите.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират техните предложения, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират както е написано в декларацията, но можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на септември", обясни премиерът акад. Денков.

Така дори и един да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие, каза още Пламен Димитров. 

"Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година", допълни той.

На протеста се стигна и до сблъсък с органите на реда.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.