Легендата за цар Ивайло оживява на фестивала "Средновековен Търновград"

Посетителите и търновци могат да видят образци на занаяти и изкуства, оръжия и облекла

10.06.2023 | 14:16 Редактор: Вяра Димова

Духът на средновековната столица Търновград оживя на крепостта Царевец. За осма година там се провежда Международен фестивал на историческите възстановки. Посетителите могат да видят ястия от средновековната кухня на България и Византия, образци на средновековните изкуство и занаятите, бойни демонстрации, концерти, спектакли.

В зрелищния фестивал в старата столица се включват над 150 участници от седем държави. Сцени за отминалите славни времена на Втората българска държава са пресъздадени от възстановчици от цялата страна.

"Реконструираме двора на Рафаил. Това е един от местните боляри, които до последно се борят с османците", казаха от Националното дружество "Традиция" в Панагюрище.

Ястия по антични и средновековни рецепти са една от атракциите за българските и чужди туристи. Като риба в глина, която се изпича на жар. 

"Изчистихме риба, лаврак направихме, идеята да направим рецепта от Римската империя, вътре има плънка от сушени плодове, жито, подправки, увита е с листа от салати, за да можем да я задушим, и в момента колегите ми я обмазват с глина, жарта е готова", каза възстановчикът Радослав Йорданов.

Фестивалът на историческите възстановки продължава и утре, като в програмата са включени още дефиле „Болярска мода“, средновековна фехтовка, концерти и огнено шоу.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.