Турция е сред Топ инвеститорите у нас

Компаниите на южната ни съседка със седалище в България вече са над 2200

10.06.2023 | 12:50 Редактор: Петя Кръстева
Турция е сред Топ инвеститорите у нас

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. За 2022 г. стокообменът е рекорден и надхвърля 7.3 млрд. евро. Това е 40% ръст спрямо 2021 г. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на Българо-турски бизнес форум, който се провежда в Банско с участието на над 250 компании от двете страни. 

По време на официалното откриване посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок изтъкна добрите отношения между двете държави особено в сферата на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите. 

Министър Богданов подчерта, че турските компании в България вече са над 2200, а интересът им за инвестиции у нас нараства значително. По думите му това се потвърждава и от обявеното преди дни намерение на турска компания, да инвестира нови 50 млн. евро в модернизация и разширение на производството си в Шумен.

"Гордеем се, че България расте във веригата на доставки, в това което произвеждаме. Компаниите внедряват все по-иновативни решения и повишават своята ефективност и така конкурентоспособността на българската икономика", коментира икономическият министър.

Министър Богданов посочи, че в рамките на вчерашния ден е провел и телефонен разговор с  министъра на търговията на Република Турция Юмер Болат. По думите му двамата са обсъдили активизиране на двустранните търговско-икономически отношения и какви мерки биха могли да се предприемат от правителството, за да се облекчи трафикът при преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни.

Форумът се провежда за втори път и се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара. Акцент на тазгодишния форум са автомобилна индустрия, производство, здравеопазване, строителство, енергетика  мебели, IT и аутсорсинг, консултантски  и туристически услуги. Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на опит, идеи, експертиза, както и разкриване на нови възможности за партньорства и развитие в страната и региона.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията