Сигнал: Треволяк, мърсотия край столичен ВУЗ, дърво може да падне върху хора

В Helpbook ни изпратиха множество снимки от мястото

09.06.2023 | 20:39 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал: Треволяк, мърсотия край столичен ВУЗ, дърво може да падне върху хора

Тези дни в платформата на Helpbook.info за пореден път получихме сигнал за избуяла растителност и замърсяване в район "Студентски". Ето какво ни пише нашият потребител, който е изпратил и снимки:

"Този терен не е поддържан от години. Ужасно гъстата растителност е опасна за преминаващите граждани. Всичко е обраснало в шипки и тръни, лиани, които се увиват нагоре по дърветата. Има участък, явно с подпочвени води, където избуява всяка година растителност и изглежда като тресавище. Обръщам внимание на застоялата вода, където може да забележите, че е жабурнясала и позеленяла, а това може да доведе до различни зарази и вируси на преминаващите.

Всеки ден пред това тресавище седят на пейки студенти от университета. Вече няколко години подавам сигнал към Община Студентска. Получих отговор, че това е частна собственост и те не могат нищо да помогнат. В кадастъра е посочен като собственик на терена Столичната община. През декември 2017 година университетът повика фирма да подкастри дърветата пред сградата и малки клечки и клони бяха натрупани на отсрещната страна на улицата, за която ви пиша и те стоят там и до момента. В този участък от улицата се придвижват цигани и тази джунгла е толкова благоприятна за тях. Могат да се скрият без проблем. Преди дни там имаше глутница от безстопанствени кучета. Уличните лампи не светят, стълбовете са ръждясали с измъкнати и стърчащи кабели.

Вечерно време е зловещо да се минава оттам, пълна тъмница. Получих отговор от електроразпределителното дружество за тяхна проверка относно осветлението, но само толкова. Не се направи нищо повече. Кажете ми, господа, може ли на това да се каже европейска столица. Освен това от страната на университета, от ляво, има едно голямо дърво, което е доста старо и се опасявам, че от тези дъждове, ветрове и бури може да се прекърши и падне върху автомобили и хора.

При опит за разчистване на някои храсти в горепосочената територия открихме, че има асфалтова алея и вероятно това е било парк. Тя е на около 3 метра на вътре успоредно на локалното платно. При положение, че говорим за "зелена" столица и чистота на въздуха, не е ли възможно да се възстанови. Или пак си говорим празни приказки.

Все повече стават хората от съседните офис сгради и преминаващи, които недоволстват за тази занемарена територия, хората от офис сградите сами плащат да се окосяват териториите поне около техните сгради. Наравно с това има сериозен проблем и с изхвърлянето на контейнерите за смет, които постоянно са препълнени от близките магазини и сгради и представете си какви зарази могат да плъзнат сега от това дъждовно топло време. Контейнерите са малко на брой. Моля, изпратете някой на проверка.

Първият сигнал по въпросният терен е подаден през 2017 година и до момента нищо не се е променило. Възнамеряваме да направим подписка, да информираме медиите и в близко време да блокираме кръстовището на бул. "Климент Охридски", докато не се вземат мерки.", завършва сигналът.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: HelpBook