ЕК ни даде още €45 млн. за борба с нелегалната миграция

Средствата ще бъдат използвани и за високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители

08.06.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
ЕК ни даде още €45 млн. за борба с нелегалната миграция

Получихме потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да ни бъдат отпуснати 45 милиона евро. Тези средства ще бъдат разходвани за техническо обезпечаване на държавната ни граница, високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители.

Това заяви пред журналисти в Люксембург вътрешният министър Калин Стоянов. Той благодари на Комисията, но подчерта, че страната ни ще продължи да търси финансова помощ за справянето с нелегалната миграция.

"Моето присъствие днес тук, само два дни след встъпването в длъжност, не е случайно. То дава знак, че правителството е ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген", заяви още Стоянов. Министърът беше категоричен, че той и целият кабинет работят активно страната ни да бъде част от Шенген до края на годината. 

Министър Калин Стоянов е в Люксембург, където участва в Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Основни теми днес са Пактът за миграция и убежище, обсъждане на функционирането на Шенгенското пространство, както и борбата с тероризма.

"България винаги е подкрепяла бързото финализиране на реформата в областта на убежището и остава ангажирана с тази цел. Вярваме, че новата система за убежище следва да предостави всеобхватен и структуриран общ европейски отговор като същевременно гарантира баланс между солидарността и отговорността", заяви министър Стоянов по време на обсъждането на Пакта.

Той допълни, че солидарността следва да обхваща и ситуации, които представляват потенциални миграционни предизвикателства. При обсъждането на функционирането на Шенгенското пространство министър Стоянов подчерта, че страната ни оценява високо последователното приоритизиране на темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген преди края на 2023 г.

Снимка: Пресцентър МВР


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Бля-бля-бля.... Пълни глупости... Абсолютно безсмислена статия Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 10 месеца
Тези средства ще бъдат усвоени в частна полза за норматив! Сигнализирай за неуместен коментар