Адм. Ефтимов: Горд съм от уменията на военнослужещите, трябва да запазим хората в униформа

"Най-ценен е човешкият капитал", заяви началникът на отбраната

08.06.2023 | 16:38 Редактор: Вяра Димова
Адм. Ефтимов: Горд съм от уменията на военнослужещите, трябва да запазим хората в униформа

Наблюдавахме успешни стрелби на полигон "Шабла". Наблюдавахме уменията не само на подразделенията на Военновъздушните сили, но и на участниците от Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Това е едно комплексно учение и съм много доволен от постигнатите резултати.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след проведените на Зенитния полигон на ВВС - Шабла тактически учения с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие "Шабла - 2023".

Той подчерта гордостта, която изпитва при посещенията си на военните полигони и бази от демонстрираните старание и умения от българските военнослужещи.

"Личният състав може да обслужва и да използва ефикасно техниката и въоръжението, с които разполагаме. Влага много старание, мотивация, дисциплина и отговорност. Може много да говорим за въоръжение, техника и технологии, но най-ценното е човешкият капитал, мъжете и жените в униформа. Всички трансформационни процеси и модернизацията ще бъдат безсмислени, ако не запазим тези хора", категоричен бе адмирал Ефтимов.

В отговор на журналистически въпрос за възможностите за предоставяне на допълнителна военна помощ от страната ни към Украйна, адмирал Ефтимов отбеляза, че военното ръководство е представило обективен и безпристрастен анализ на въоръжението, техниката и боеприпасите, с които разполагаме, както и на перспективите за тяхното поддържане и развитие.

"Най-отговорно изпълнихме решението на предходното Народно събрание, съобразно политическата амбиция и възможностите на този етап", подчерта той.

Началникът на отбраната бе категоричен, че такова решение относно държавна собственост, каквато представляват въоръжението, техниката и боеприпасите на Република България, не е чисто военен акт.

Снимка: Министерство на отбраната


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Наистина не е военен акт, а представлява акт на разпореждане с държавна собственост в полза на чужда държава, за което липсва законова норма, ощетява българската армия и ни превръща в съюзник на Украйна с всички произтичащи от това последици. Сигнализирай за неуместен коментар