Още софийски квартали ще се възползват от бусчетата "на повикване"

Качването в превозното средство може да бъде заявено чрез приложението

08.06.2023 | 12:53 Редактор: Михаела Димитрова
Още софийски квартали ще се възползват от бусчетата

Столична община подготвя пускането на така наречения довеждащ транспорт и в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня". Очаква се проектът да стартира наесен, каза зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Това са електрически бусчета, които работят "на повикване". Три квартала в София - "Манастирски ливади - Изток", "Манастирски ливади - Запад" и "Павлово" вече има такъв транспорт, който улеснява пътниците и ги превозва до метрото и по-големите спирки на столичния градски транспорт.

Довеждащите автобуси превозват пътниците на цената на градския билет. В пиковите часове превозните средства се движат на интервал от 15-20 мин.

"Предвиждаме за началото на учебната година най-късно да бъдат създадени още 4 нови довеждащи линии", обясни Барбалов.

В сутрешните часове интервалът на движение на автобусчетата ще е по-кратък, а през деня - по-голям. "Надяваме се услугата да придобие все по-голяма популярност, за да имаме по-голям брой потребители. Много разчитаме, че учениците ще ги припознаят като удобно средство за придвижване до основните линии на градския транспорт", коментира Барбалов.

По думите му услугата струва няколко милиона лева на годишна база. "Превозните средства са закупени с грантово финансиране по проекти от ЕС, а експлоатацията си е наш ангажимент", отбеляза още заместник-кметът, цитиран от БНР.

"Качването в превозното средство може да бъде заявено чрез приложението или на място - като човекът подаде знак. "Спирките не са фиксирани, само маршрутът е фиксиран. Човек може да се качва и слиза, където му е удобно", подчерта Дончо Барбалов.

Той обясни, че линковете на приложението, както и картите, по които ще се движат линиите, ще бъдат популяризирани. "Това е дългосрочна програма и се надявам тя да продължи в следващите години. В София сме първите. Ако нашите усилия са успешни, скоро ще видим и в други градове, както и в други райони на София подобен транспорт", сподели зам.-кметът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR