Христо Иванов поиска промяна на състава на конституционната комисия

Предлагаме всички да си дадем няколко дни за успокоение, заяви лидерът на "Да, България"

08.06.2023 | 12:13 Редактор: Михаела Димитрова
Христо Иванов поиска промяна на състава на конституционната комисия

Трябва да се положат всички усилия съставът, дейността и форматът на парламентарната комисия по конституционни въпроси да не предизвикват спорове и разделения. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на “Продължаваме промяната - Демократична България” Христо Иванов и предложи реконструирането на конституционната комисия, за да има реален ефект от работата ѝ.

Той подчерта, че тя е различна от всички останали комисии и успехът ѝ не може да бъде подлаган на риск заради един или няколко души. 

Според политическия лидер при попълването на състава на комисията една политическа сила е подходила на майтап, друга прикрито е съдействала на избора с неучастието си, а най-голямата парламентарна група от ГЕРБ-СДС си представя конституирането на мнозинства в НС като шведска маса.

"Първата ми реакция след избора вчера беше да излезем от процеса, но си казах, че може би ние не сме си свършили работата, за да убедим всички, че трябва да подходим към процеса като към нещо изключително, а не като просто попълване на някакъв състав на някаква комисия. Предлагаме всички да си дадем няколко дни за успокоение, след което другата седмица да проведем още един кръг консултации. Искаме да поговорим за това каква трябва да бъде тази комисия, така че да си свърши работата убедително и всички граждани да повярват в това, което се опитваме да направим", заяви Иванов.

Председателят на "Да, България" уточни, че позицията му няма да срине работния процес и не призовава за действия, насочени срещу някого. Иванов подчерта още, че самият той не е в тази комисия, въпреки основанията и желанието да сложи името си върху конституционната реформа.

Според него в страната няма да има устойчив демократичен модел, докато първите граждани, надигнали гласа си за свобода и демокрация, не бъдат част от целия политически процес и не се възстанови връзката им с демократичните сили.

"Може би едно общо усилие за предоговаряне на нашия обществен договор е онова, което е необходимо, за да направим още една крачка към реалното изпълнение на думата “заедност” с позитивно съдържание", каза още Иванов.

Снимка: БГНЕС