Нинова: Употребиха ПП-ДБ, партньорите се избиха на втория ден

Виждаме само скандали, побоища, спорове, унижения на българския парламент, подчерта лидерът на БСП

08.06.2023 | 10:57 Редактор: Петя Кръстева
Нинова: Употребиха ПП-ДБ, партньорите се избиха на втория ден

"През последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това се случва, защото се създаде един неестествен политически, но вероятно естествен икономически съюз по интереси между взаимно отричащите се ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и нелогично към тях се присъедини и ДПС", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя се обърна към народните представители от този съюз: "Заедно приехте т.нар. съдебна реформа с нарушаване на Конституцията, сами си го признахте. Целта на това нещо беше да се смени главният прокурор Иван Гешев. И когато това е напът да стане, от ПП-ДБ осъзнахте, че ви употребиха. Че реформата ще се сведе до вместо Гешев – Пешев и вие нямате контрол върху този процес. Затова днес Христо Иванов е напът да се отрече от многогодишната си битка от съдебна реформа", коментира лидерът на социалистите.

Според Нинова предложението за промяна в Конституцията, което от ПП-ДБ правят, е опит за изход. "Защото едната тенденция е този Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор, но този ВСС се владее от други сили - не от реформаторските, които искате промяна. Искате през Конституцията да промените Висшия съдебен съвет, за да имате контрол върху процеса и да участвате в избора на новия главен прокурор", разкри тя и уточни, че отново става дума за битка за влияние, за постове и за лостове за овладяване на системата.

Председателят на БСП припомни думи на партията отпреди седмица: "Борили сме се срещу модела на ГЕРБ и Борисов 7 години. Работили сме с ПП-ДБ 7 месеца. Не им даваме повече от 7 дни, ще се избият помежду си. Малко сме ви надценили. На втория ден се избихте", заяви тя.

От парламентарната трибуна Нинова разкри действията на БСП през това време: "Бих искала да го чуят българските граждани, защото не го чуваме в нито една новина вечер. Виждаме само скандали, побоища, спорове, унижения на българския парламент. БСП внесохме увеличаване на майчинството на втората година, колкото е минималната заплата – отхвърлено от другите партии. Преизчисляване на пенсии – отхвърлено от другите партии. Увеличаване на минималната работна заплата от първи юли да е 50% от средната (европейска практика) – отхвърлено", посочи тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Всички играят театър,но постановката е за парламент на Евро институциите и страните членки,за да се спазят уж препоръките,за да отключват парите.Изобщо главния прокурор няма да го махнат,всичко е парламентарна,ала бала,портокала. Сигнализирай за неуместен коментар