Трусове в НС: "Възраждане" скочи на Божанков, изгониха Костадинов от пленарната зала

Напрежението възникна след решението Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси

07.06.2023 | 18:50 Редактор: Михаела Димитрова

Трусове, но политически и в парламента. И днес - скандали, взаимни обвинения, нападки между управляващи и опозиция, и отново - почти физически сблъсъци. Ябълката на раздора бе избирането на депутата от ДПС - Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси, на мястото на Гюнер Ахмед. 

"Просто си представете красотата, Христо Иванов и Делян Пееевски в една комисия. Представете си бъдещето, когато те ще бъдат заедно", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Това не е просто някаква аритметика. Ние трябва да го правим заедно, защото трябва да има максимално широка представителност. Аз няма да бъда", каза Христо Иванов.

"Няколко пъти съм ви казвала, БСП няма да ви бъде патерица", категорична бе Корнелия Нинова.

Малко по-рано Пеевски прекара близо час в разговори с Кирил Петков. След това заяви, че целта е общи промени за конституционна реформа.

Последва покачване на напрежението до червено между "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Явор Божанков поиска да се изкаже, но депутатите от "Възраждане" не му позволиха. Напрежението от пленарната зала се пренесе в кулоарите. Кирил Петков нахлу в кабинета на "Възраждане", за да защити депутата си.

"Влизам в тяхната стая, за да им кажа да си поправят грешката. Но видяхте, че с тези хора не може да се говори. Нас не ни е страх от хулигани“, коментира Петков.

"Ние вчера излязохме и по време на заклеването на това правителство. Няма да гласуваме и за избирането на другите в комисии", добави Костадинов.

След почивката депутатите се върнаха обратно в зала, но не и успокоени. Явор Божанков отново поиска да говори и последва същата ситуация. Костадин Костадинов и още 5 депутати от "Възраждане" получиха наказание "порицание", така се наложи Росен Желязков да закрие днешното заседание.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)