Община Априлци: Не снимайте мечката, голям е шансът да не си видите харесванията

Кадри в социалните мрежи показват как животното минава край детска градина в квартал "Видима"

07.06.2023 | 19:28 Редактор: Михаела Димитрова

Мече обикаля из Априлци и съседните села през последните седмици. Животното притеснява местните жители. Това се вижда от видеоклипове и снимки в социалните мрежи.

От заснетите кадри се вижда как мечката броди из улиците на Априлци и минава край детската градина в местния квартал "Видима". За срещата си с нея разказва от първо лице Антон Нанков, чийто син успял да я снима.

Оказва се, че това е същата млада мечка, която преди месец беше забелязана край Габрово, а след залавянето и бе преместена в националния парк “Централен Балкан”.

"В началото на май имаше случай на кафява мечка, която се разхождаше из Габрово. Екип на ВВФ успяха да я заловят, упоят и да я преместят в парк "Централен Балкан". Мечката е млада - 2-3 годишна, предполага се, че е изгонена от майката и в такъв момент от нейния живот тя търси най-леснодостъпната храна", обясни директорът на ДЛС "Русалка" в Априлци - Добромир Нейков.

Част от местните жители се срещат често с горски обитатели в балканското градче.

"Аз съм виждал мечета, даже доскоро чувах за две мечета, че се изправили на една ограда", каза Иван Тодоров, който живее в Априлци.

На 22 май се задействат местните власти, като сигнализират всички компетентни институции.

"Община Априлци беше сигнализирана за въпросната мечка, която стресна доста местните жители и гости на града сигнализирани бяха всички институции, Ще призова хората, които имат среща с мечките, да не правят излишни клипчета и снимки, защото шансът да не си видят харесванията е много голям", коментира Красимир Колев от община Априлци.

За последно животното е засечено на пътя за Троян. Местните власти очакват разпореждания от Министерството на земеделието. Ако бъде уловена, най-вероятно мечката няма да бъде върната в естествените местообитания, а настанена в зоопарк.

Вижте повече в репортажа.