Новият граничен кораб "Балчик" вдигна котва за охрана на морската ни граница

Той ще участва в противодействие на нелегална миграция, на трансграничната престъпност и в спасителни операции

07.06.2023 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Нов граничен кораб се включва в наблюдението на морската ни граница. Той беше кръстен "Балчик" на специална церемония в Бургас, ще участва в общи операции на Европейската агенция за брегова охрана "Фронтекс".

Кръстница на новия граничен кораб стана директорът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.

Това е първият кораб по сключен договор за помощ по линия на "Фронтекс" за охрана на външната морска граница на Европейския съюз. Договорът за доставката му е за около 30 млн. лева.

За събитието в Бургас пристигна и новият вътрешен министър Калин Стоянов.

"Корабът "Балчик" ще изпълнява широк спектър от задачи - от противодействие на нелегална миграция и трансгранична престъпност в териториалните води на Република България, до спасителни операции по море", съобщи министър Стоянов. 

На Морска гара Бургас беше показано и най-модерното оборудване за охрана на морската ни и сухопътната  граница.

"Това е част от нашето оборудване, с което разполагаме - оръжие и водолазна екипировка. Всичко се използва, всичко е в действие", каза старши тактически полицай Стоян Гочков от ГД "Гранична полиция" в Бургас.

"Разполагаме с две бордови лодки, които се използват за гранично наблюдение и контрол в крайбрежната зона - 3 мили от брега. Задачите, които изпълняваме, са издирване, установяване и задържане на престъпници и нарушители на държавната граница", добави нач. сектор "Тактически действия" към ГД "Гранична полиция" -Бургас - Евгени Димитров.

В издирването на мигранти, преминали границата, се включва и кучето Макс.

"Неговата работа е да ги намира. Най-силното му оръжие е неговият нос. Тези хора минават, отиват в гората, бедстват и ние реално с кучетата отиваме, намира ме ги и им спасяваме живота", похвали уменията на кучето младши инспектор Атанас Божидаров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС