Омбудсманът: Абсурд цената на газа да пада, а хората да плащат по-скъпо парно и топла вода

Продължава общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране

06.06.2023 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът: Абсурд цената на газа да пада, а хората да плащат по-скъпо парно и топла вода

"Заявявам категорично становище против планираното повишение на цените на топлинната енергия за битовите клиенти за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. Поскъпването на парното и топлата вода е неприемливо за гражданите предвид сегашната нестабилна икономическа ситуация в страната, както и възможностите, които нормативната уредба дава на КЕВР за балансиране на интересите на потребителите и дружествата." 

Тази позиция изрази омбудсманът Диана Ковачева по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Проектът за решение на Комисията предвижда увеличение на регулираните цени на топлинната енергия за крайните клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ в диапазона 0,05% - 0,48%. Според проф. Ковачева това е недопустимо, особено в условията на силно и продължително понижение на основния ценообразуващ фактор – цените на природния газ, които съгласно прогнозата на КЕВР ще спаднат средно с 23,82% за следващия регулаторен период.

Аргументът на омбудсмана е, че при поевтиняването на основното гориво е обосновано и логично да се обсъжда намаление на цените на произведената топлинна енергия от природния газ за топла вода и отопление за крайните клиенти, а не ново поскъпване.