МРРБ склонно на компромис за тол таксите

Кошмарите на превозвачите не са само заради цените

05.06.2023 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

От 1 юли е предвидено тол таксите да бъдат увеличени, но от бранша предупреждават, че това не решава проблемите като опашките по границите и голямото изчакване. А с идването на лятото преминаването през граничните пунктове ще стане кошмарно.

От бранша смятат, че тол системата има нужда от цялостна реформация, а не просто от увеличение на цената, което няма да доведе до необходимите резултати. 

"Тол системата събира повече глоби в момента, отколкото такси. Станахме единствената държава в целия ЕС с вкарана тол система за второкласна пътна мрежа. Логиката е, че тол се плаща там, където има автомагистрали, скоростни пътища - генерират се средства, за да се поддържат тези пътища и да се направят нови. Проблемът е много сериозен. Спират ни по границите, изкарват ни нарушители, а след един дъжд затваряме Е-79", коментира Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Зам.-министърът на регионалното развитие е съгласен с предложението на експерти - превозвачи, които минават определен брой километри на ден на територията на страната, да получат отстъпки.

"Ние сме предложили да има редукция на всички, които преминават определено разстояние в страната и да получават съответните отстъпки", заяви зам.-министър Николай Шушков.

Очаква се новото правителство да приеме тези промени, както и да разгледа предложенията като ограничаване на товарни автомобили по пътищата у нас през делничните дни. 

"От товарни автомобили сме събрали повече отколкото от винетни такси. Това беше смисълът – тези, които рушат пътната мрежа, да плащат по-високи такси", добави Шушков.

Към 4 юни тази година приходите от винетни такси и от тол такси е 289 млн. лева. Това е резултат от лекото повишение на цените и по-добрата работа по тол администрацията.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС