На извънредно заседанието утре по обяд ще гласуват проектокабинета "Денков-Габриел"

Президентът обеща бързото издаване на указ, така че да може кабинетът да бъде гласуван възможно най-скоро

05.06.2023 | 13:40 Редактор: Юлиан Христов

На извънредно заседание на парламента на 6 юни от 13:00 часа депутатите ще гласуват проектокабинета "Денков-Габриел".

Два месеца след последните парламентарни избори и поредица от политически трусове в държавата, страната е на финалната права за съставяне на редовно правителство.  Вторият мандат беше върнат на президента изпълнен. Академик Николай Денков даде папката на държавния глава със състава на проектоправителството "Денков - Габриел".  

Точно две минути продължи връщането на втория проучвателен мандат. След срещата държавният глава подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател.

Държавният глава изрази надеждата, че депутатите ще гласуват по съвест, а от своя страна акад. Николай Денков заяви очакване за гладко прехвърляне на властта, така че да се демонстрира, че президент, парламент и правителство могат да работят заедно. 

"България има нужда от институции и политици, които реално да се водят от интересите на народа, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани, институции, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция", каза държавният глава. 

"Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може държавата да се развива в полза на българите", каза от своя страна акад. Денков. 

Малко по-късно пред журналисти Николай Денков сподели, че е имал разговор с Мария Габриел. 

"Обсъдихме вчера, че трябва да се изтегли този бюджет, в кратки срокове да се направи нов бюджет, без този абсурден дефицит - аз съм го казал и друг път, че е абсурден. Тук няма никакво съмнение. И съответно този нов бюджет да отразява сегашната ситуация, защото ние още работим с бюджет, приеман навремето, предложен от Асен Василев, преди много време, в друга ситуация, при други обстоятелства", обясни той.  

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR