Казанлък - там, където розата привлича хиляди хора от цял свят. Радев: Символ на идентичност

Празникът приключи с карнавално шествие по казанлъшките булеварди

04.06.2023 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Днес бе финалът на 120-те празници на розата в Казанлък. Долината на розите събра хора от цял свят. Те пристигнаха, за да видят на живо и усетят изключителния аромат на маслодайната роза. Празникът приключи с карнавално шествие по казанлъшките булеварди, в което се включиха над 10 хиляди души. Дипломати, министри, кметове бяха сред официалните гости, сред които и президентът Румен Радев.

Празничният ден започна с ритуал по розобер и розоварене в градините на Казанлък. Брането на маслодайната роза и нейната обработка не са се променили през вековете, а България всяка година отдава почит на своя символ - маслодайната роза.

В най-голямото улично карнавално шествие, подчинено на красотата на розата, се включиха над 10 хиляди души. То бе предвождано от новата Царица роза и открито от кмета на Казанлък, и президента Румен Радев.

"Радостта да живеем тук, на това райско място, е голяма, защото природата ни е дарила с ухание, с красота, с единение, с радост, която блика от всеки от нас. Колко малко ни трябва да сме щастливи, да сме всички в любов. Тя изпълва сърцата ни, избликвайки от нас всичкото добро на света. Това е казанлъшката общност и представя най-хубавото нещо в нашата държава - розата, националния ни символ", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.

"Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света. Обединил хора от цял свят, дошли тук, за да се насладят на истинската българска красота, на нашия отколешен стремеж за добруване, за приятелство, за мир и разбирателство. Разказът за България не би бил пълен без уханието на прекрасната българска роза, без традицията на розобера и неговата магия. Тази красота сплотява обществото ни, дава ни вяра, че ние можем и ще вървим напред. Защото за нас българите не е просто ценен ресурс, препитание и път към просперитет. За нас розата вече е символ на идентичност", заяви българският държавен глава.

Стотици жители и гости на Казанлък се включиха в празника.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Прессекретариат на президента