Радев: Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме

"Няма експертни кабинети", категоричен е президентът

03.06.2023 | 16:18 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме

Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори. Няма експертни кабинети. Това каза президентът Румен Радев в Анкара.

"Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност и ръководство ще бъдат от партиите, които застават зад това правителство и много скоро ще проличи, според мен, коя партия каква доминация има в съответните министерства", коментира държавният глава.

"Всеки има право да протестира, но не искам да засягам тази тема сега, за нея ще говорим много скоро в България", каза Радев относно протестите пред президентството.

Той коментира и посещението си в Турция, като сподели, че югоизточната ни съседка е най-големият икономически партньор извън ЕС.

"След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година. В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево. Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от ТИР-ове и влакове на две. Пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", обясни Радев, цитиран от БГНЕС.

За нелегалната миграция, Радев добави, че България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа.

"Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета. Ще създадем организационен център, за да се справим с мощната мрежа от нелегален трафик на мигранти. В координация с Европол вече работи група, в която участват представители на нашите служби и МВР. Целта е да има много бързо споделяне на информация и да провеждаме координирани операции в ЕС, с които да се нанасят удари в центровете за трафик на мигранти", каза още президентът.

На летището в Анкара българският държавен глава обсъди и регионалната сигурност с генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
XXX
преди 10 месеца
Защо да "трябва"?? Според мен може да следва какъвто курс си поиска. Сигнализирай за неуместен коментар