Християн Пендиков "строи" нов живот в София, ежедневно получава заплахи

Смята да следва в български университет, след което отново да се върне в РСММ

02.06.2023 | 17:02 Редактор: Петя Кръстева
Християн Пендиков

"Живея в София, в момента усилено изучавам граматиката на нашия книжовен език, българската история и се подготвям за кандидатстудентски изпит.  Чувствам се по-спокоен, защото самото гражданство ми дава повече сигурност в периода, който ми предстои в Република Северна Македония покрай съдебните процеси", заяви Християн Пендиков, който беше жестоко пребит в Охрид заради българското си самосъзнание.

Той подчерта, че възстановяването му върви все по-добре.

"Искам да благодаря на д-р Милен Врабевски, който изключително много ми помогна и продължава да го прави - осигури ми допълнително лечение в частни клиники, за да се възстановя по-бързо, финансира уроците ми по български език и българска история, за да си подготвя за кандидатстудентските изпити, оказа ми финансова помощ, за да започна да строя живота си в София", отбеляза младежът, като допълни, че все още получава ежедневни заплахи.

Той разкри плановете си за бъдещето - да се запише да следва в български университет, след което отново да се върне в РСМ.

"През последните 2 години твърде много омраза срещу България беше изкуствено налята у хората в Северна Македония. Аз продължавам да съм оптимист и се надявам най-накрая да я видим светлина в тунела, но това зависи най вече от политиците и институциите в Скопие. Всички виждаме, че България подаде ръка за приятелство, но за едно общо европейско бъдеще не можем да разчитаме само на нея", коментира Пендиков пред Фондация Българска Памет.

По думите му част от българите в РСМ изобщо не се страхуват да признаят своя произход, а напротив – ежедневно го заявяват,  има обаче други, които се страхуват, защото не виждат защита от постоянните заплахи и обиди.

Снимка: БГНЕС