Катастрофите са в Топ 3 на причините за смърт у нас, децата стават невинни жертви

Общо 32 500 лв. ще получат 31 деца, пострадали при произшествия

02.06.2023 | 15:41 Редактор: Петя Кръстева
Катастрофите са в Топ 3 на причините за смърт у нас, децата стават невинни жертви

Общо 32 500 лв. ще получат 31 деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, и техните семейства, за да посрещнат нуждата от лечение и рехабилитация. Средствата са набрани чрез дарения, постъпили в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. На свое заседание на 1 юни – Международния ден на детето, Консултативният съвет на Фонда разгледа получените заявления за пострадали през последните 6 месеца деца и определи паричната подкрепа за тях.

"Пътнотранспортният травматизъм е третата причина за смърт у нас, а за съжаление, най-невинните жертви на пътя са децата, които като участници в пътното движение влизат в различни роли – на пешеходци, на водачи на велосипеди и мотопеди, на пътници в превозните средства", пишат от БЧК в позиция до медиите.

"Когато преди 18 години създадохме този фонд, искахме да помогнем не само финансово, но и да дарим подкрепа и съпричастност в тези трудни моменти. Проблемът с пътнотранспортния травматизъм е изключително тревожен на фона на задълбочаващата се демографска криза. Радвам се, че Червеният кръст заедно с дарителите продължаваме да подпомагаме децата и техните семейства в тези трудни за тях моменти", заяви академик Христо Григоров, председател на БЧК.

Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП, два пъти в годината предоставя финансова помощ на нуждаещите се, а от създаването си през 2005 г. до средата на 2023 г. е подпомогнал над 1000 деца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR