Българи в Украйна скочиха срещу думи на Костадинов: Това е подкрепа на руската агресия

Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, посочват те в декларация до НС

02.06.2023 | 14:40 Редактор: Вяра Димова
Българи в Украйна скочиха срещу думи на Костадинов: Това е подкрепа на руската агресия

Българска общност, ръководители на органи на местното самоуправление в Украйна, изпратиха остро писмо до Народното събрание, което е адресирано пряко към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

В писмото те осъждат изказванията на председателя на партията "срещу украински граждани, получили временна закрила в България, както и в подкрепа на сепаратистки идеи". Миналата седмица Костадинов заплаши украинските бежанци у нас с изселване и заговори за "автономия" на населените с българи райони в Украйна.

Ето какво пише още в писмото:

"Ние, представителите на местните власти на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказването на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов относно идеята за автономия на българите в Южна Бесарабия. Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна", твърдят бесарабските българи.

В декларацията те припомнят, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи са получили всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура.

Бесарабските българи призовават българския парламент "да осъди ръководството на партия "Възраждане" в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Всеки има право на с
преди 9 месеца
Нали това е Демокрация ?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Ххх
преди 9 месеца
Този.. имало ли е случай да нк направи някоя грандиощна изцепка?? Сигнализирай за неуместен коментар