Наводнени къщи, удавени животни и разрушена инфраструктура в Берковица

Започва оглед на щетите и дезинфекция на наводнения квартал "Раковица"

02.06.2023 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Частично бедствено положение в Берковица след обилните валежи. Местната река преля, наводнени са къщи и дворове, има и удавени животни. 

В следобедните часове в четвъртък над Берковица се излива силен дъжд, а река Раковска излиза от коритото си и помита всичко по пътя си, дори и автомобили. Десетки домове са с наводнени приземни етажи, а инфраструктурата на места е напълно разрушена. 

Семейство Каменови са в шок от преживяното. 

"Дойде силната река, щяхме да се удавим. Качихме се на една стълба с дядото и викаме за помощ да ни спасят. На терасата седим, вътре седим, кръвно съм вдигнала, нямам лекарства нямам нищо. Всичко се намокри, ни дрехи, сестра ми ми е донесла сутринта. До гуша ми е дошло от тази вода от тази река", разказа потърпевшата Тинка Каменова.

Хората се оплакват, че подобно наводнение се случва всяка година и никой не взема мерки. 

"Досега 4 години, по два хладилника изхвърлям. Хладилниците, пералната, една стотинка не дават", сподели Камен Каменов. 

Днес започва оглед на щетите и дезинфекция на наводнения квартал "Раковица". 

"Миналата година имаме обществена поръчка, която беше обявена на стойност 50 000 лв., за почистване само на тази берковска река. За съжаление, обаче никой не се яви на нея. По-скоро първата тапа, която се е получила, е в един мост в началото на квартала, където е бил затворен от паднали дървета", обясни кметът на Община Берковица Димитранка Каменова.

От Народното събрание социалният министър Лазар Лазаров обяви, че ще има държавна помощ за пострадалите, и то по новите правила, които влязоха в сила от 1 юни. 

"В рамките на тези нови правила се предвижда една помощ за инцидентно възникнали нужди, която до скоро беше 375 лв. Сега е повишен многократно и е до 1512 лв. Парите не са за ремонтни и строителни дейности, а за покупки от първа нужда като храна, дрехи и санитарни материали", посочи той.

Вижте повече в репортажа.