Радев от Молдова: Позор! Европа гърми с негативни коментари за България

Президентът изрази съмнение, че правителство на двете най-големи коалиции ще доведе до устойчиви решения

01.06.2023 | 18:49 Редактор: Михаела Димитрова

От Молдова президентът Румен Радев изрази съмнение, че правителство на двете най-големи коалиции ще доведе до устойчиви решения.

Важна тема днес на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова беше въпросът за разклатеното доверие и европейска перспектива на България след записите от Националния съвет на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите.

"Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки подписани кръв, за погром на институциите и държавна измяна", каза президентът.

Държавният глава е категоричен ,че разговорите между парламентарните групи на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство с втория мандат няма да доведат до стабилност.

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения", заяви Радев.

Според него "европейската преса гърми с изключително негативни коментари за България".

"Това е позор, който се изля върху лицето на страната. За една нощ се пометоха едногодишни усилия и осезаеми постижения. Сега ще трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс", каза държавният глава.

Румен Радев разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, като изрази очакване, че приетият механизъм за контрол над главния прокурор е предпоставка за напредък в съдебната реформа и това може да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Във фокуса на разговорите попадат и сериозните проблеми с правата на българите в Република Северна Македония.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа