Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Брюксел ни погна за качеството на въздуха, екоминистърът каза как ще разрешим проблема

Ще бъдат подменени отоплителните уреди в над 85 хил. домакинства, заяви Росица Карамфилова

01.06.2023 | 18:12 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България поради това, че не е премахнала пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха. България не е гарантирала, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища.

"Имаме над 15 наказателни процедури, днес дойде следващата фаза - мотивирано становище. Държавата не е приела изменения в Закона за чистотата атмосферния въздух. Оптимисти сме да се приемат тези законодателни изменения. Рано е да говорим за санкция. След мотивираното становище се проверява дали има нарушение. Вече минахме една такава процедура, там постигнахме изключителен успех", коментира служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването "Директно".

По думите ѝ заедно с нейния екип са показали, че има неотчитане от страна на ЕК на постигнатия от България напредък.

"Европейският съд с решение от март месец постанови, че е недопустимо искането на ЕК и прекрати делото, което във финансово изражение означава изискуеми над 13 млн. лв.", посочи екоминистърът пред Bulgaria ON AIR.

Държавата с европейски средства продължава финансирането на мерки, свързани с качеството на атмосферния въздух в отоплението, стана ясно още от думите на Карамфилова. Ще бъдат обхванати над 85 хил. домакинства, като срокът за кандидатстване на общините е до октомври 2023 г. А кандидатстването трябва да бъде простичко и лесно, отбеляза гостът.

"Трябва да се подменят старите уреди на дърва и въглища. Имаме проблем с отпадъците и разхвърлянето им по дерета, край пътища, в реки и къде ли още не. При повторните мерки установяваме, че някои от местата отново са замърсени. Първо е въпрос на стриктен контрол. Най-накрая стигаме до гражданина - всеки от нас, който отива и изхвърля", обясни министър Карамфилова.

Трябва да бъде променен алгоритъмът и да има общ подход, смята екоминистърът

Карамфилова изтъкна, че не трябва да чакаме да се стигне до ситуация, в която да реагираме при бедствия.

"След бедствието в Карловско екипът ми обходи коритата на реките и идентифицирахме къде са проблемните диги. Определихме списък с координати. Имаме запълняемост над 74% на 52 язовира, като питейните 12 т тях - над 83%. Осигурили сме вода на населението, за да не стане като в Перник", каза още тя.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа