Избраха изпълнител за извършване на полети за спешна медицинска помощ

До средата на юли България ще разполага с вертолети и екипажи, увери министър Алексиев

01.06.2023 | 17:27 Редактор: Вяра Димова
Избраха изпълнител за извършване на полети за спешна медицинска помощ

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Министерството на транспорта и съобщенията откри процедурата за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS) на 27 март 2023 г. До изтичането на крайния срок на 4 май 2023 г. оферти подадоха италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. и испанската компания AVINCIS AVIATION ESPANA, SAU.

"Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха взеха участие в процедурата. Надявам се, че до средата на месец юли 2023 г. България вече ще разполага с вертолети и екипажи за нуждите на своите граждани. Човешкият живот и здраве е абсолютен приоритет за нас, затова това е поредният поет и изпълнен ангажимент от страна на служебното правителство", посочи вицепремиерът.

Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, осигурени от държавата, с хеликоптери и персонал за всяка база. Поръчката е за период от две години с възможност за удължаване за още една.

След разглеждане и оценка на ценовите предложения, съгласно предварително определения критерий "оптимално съотношение качество/цена" и съобразно предложените параметри за изпълнение на обществената поръчка, на първо място е класирана ALIDAUNIA S.R.L.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС