Денков: Има напредък в преговорите с ГЕРБ, лъжа е, че МВР ще е тяхно

Той обясни, че се търси подкрепа от ДПС за конституционната реформа

01.06.2023 | 08:53 Редактор: Искра Ангелова

Повтаря се лъжа, че са били обсъждани съкращения и замени на директори на училища, това нещо не е вярно. Преговорите с ГЕРБ продължават, има напредък. Това заяви номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков.

"Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ не е вярна. Търсим експерт, специалист, неполитическо лице", каза още акад. Денков. Той обясни, че се търси подкрепа от ДПС за конституционната реформа, но не са говорили за кабинет.

Относно възможността да има компромис Асен Василев да не бъде финансов министър, акад. Денков уточни, че "зависи от гледната точка".

"От гледна точка на бюджета по-добър експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам. Няма индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат, напротив, той ще бъде нормален", каза още мандатоносителят.

"Предстои ни подготовката и на новия бюджет. Аз и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон", подчерта Денков.

Относно това дали ГЕРБ предлагат кандидатури за министерски позиции акад. Денков отговори положително, като обясни, че с Мария Габриел се обсъждат различни варианти. "Това, което се пише, че ще е 50/50, са дизайни, които не отговарят на истината", отбеляза акад. Денков.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR