МО: Военнослужещи от Сухопътните войски участват в учение в Румъния

Целта е съвместната подготовка на военните формирования от държавите членки на НАТО

30.05.2023 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
МО: Военнослужещи от Сухопътните войски участват в учение в Румъния

На учебен полигон "Смардан" в Румъния започна многонационалното учение "Scorpion Legacy - 2023", което е част от поредица многонационални учения "Defender - 2023".

В него от българска страна участва механизиран взвод от 35 военнослужещи, включен в състава на Многонационална бригада "Югоизток", с 9 специализирани бойни машини. Взводът е от състава на 38-и механизиран батальон от 2-а Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора. Негов командир е  капитан Николай Гарев.

В "Scorpion Legacy - 2023" участват и военни формирования от Румъния, САЩ, Португалия, Белгия, Италия, Северна Македония и Полша. Темата на учението е "Провеждане на настъпателна операция в отговор на криза с висока интензивност".

До 9 юни на учебни полигони "Смардан" и "Бордушани" в Румъния ще се проведат ротни  тактически учения и тактически учения с бойна стрелба.

Многонационалните учения под общото наименование "Defender - 2023" се провеждат под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Целта е съвместната подготовка на военните формирования от държавите членки на НАТО и страните партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.

Снимка: Министерство на отбраната