"Пълзящ фашизъм за налагане на диктатура": ДПС предупреди за повтаряне на събитията от 1997 г.

Мустафа Карадайъ попита ГЕРБ дали ще участва в "порочната сватба"

30.05.2023 | 16:03 Редактор: Юлиан Христов

"Порочната сватба от последните няколко дни, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели на онова от 10 януари 1997 г. - българските граждани ще нахлуят в тази сграда".

Това се посочва в декларация от името на ДПС, която беше прочетена от лидера на движението Мустафа Карадайъ.  

Той попита ГЕРБ дали са част от порочния процес на рушене на демокрация, държавност и държава, от деинституционализация на държавата.  

"Или сте демократи и защитници на демокрацията, както сте се самонарекли?", попита още той. 

Карадайъ се закани, че ДПС категорично ще защитят демокрацията, държавността и държавата.  

"Призоваваме всички национално отговорни партии и всички национално отговорни граждани с разум и отговорност да защитим демокрацията", настоя той. 

А декларацията му освен с "уважаеми дами и господа", започна и с ироничното "уважаеми джентълмени". Той припомни и т.нар. "Голяма екскурзия" през 1989 г., пояснява "24 часа". 

"Умнокрасивитетът се опитва да се представи като заместител на държавните органи и институции. От медиите знаем как някои самонадеяни, самозабравили се нарушители на конституцията и на законите, на граждански и човешки права, няма държавни институции, а самите те се правят на Рамбовци и незаконно арестуват опозиционни партийни функционери, нахлуват в домове. Днес се опитват да узурпират цялата власт и да разрушат и службите за сигурност. Вече чуваме заявки как е ще натикат в ъгъла и ще ликвидират опозиционни партии и лидери. Това е пълзящ фашизъм за налагане на диктатура на красивоумнитета. Какво още чакаме да се случи - това, което бе през 1996-1997 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)