ИАРА с голям "улов": Хвана двама нарушители, откри и мрежи с риба

Някои от рибите са върнати във водата, други - дарени

30.05.2023 | 15:11 Редактор: Петя Кръстева
ИАРА с голям

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури  (ИАРА) във Варна, Бургас и Враца заловиха нарушители.

При извършена рутинна проверка с патрулна лодка ИАРА 31 в акваторията на пристанище "Бяла", в близост до устието на река Камчия, инспектори от сектор "Рибарство и контрол" установиха поставени във водата 600 метра хрилни мрежи за улов на калкан. Те са иззети за унищожаване.

При извършена друга проверка във водите на язовир "Цонево", в землището на село Аспарухово, втори екип от сектор "Рибарство и контрол" Варна извади от работно положение 100 метра хрилни мрежи с улов в тях на риба от вида червеноперка. Рибата е освободена и върната незабавно във водата. В хода на проверката е съставен и 1 акт за установяване на административно нарушение на нарушаване разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултурите.

След подаден сигнал на тел. 112 за наличие на хрилни мрежи във водите на язовир "Мандра" контролни органи от сектор "Рибарство и контрол" - Бургас извършиха незабавна проверка с патрулна лодка на ИАРА на посоченото в сигнала място. В хода ѝ бяха установени и извадени от работно положение 12  мрежи с обща дължина 600 метра. При последвал патрул във водоема са установени още 16  мрежи с дължина 800 метра и улов в тях на риба от вида сребриста каракуда, платика и шаран. Мрежите са иззети за унищожаване. Рибата от вида сребриста каракуда и платика е дарена за храна на рибоядните животни в "Зоопарк Бургас", а рибата от вида шаран е върната обратно във водата на язовира.

При друга проверка на язовир "Мандра", контролни органи от сектор "Рибарство и контрол"- Бургас установиха и извадиха от водата 9 мрежи, поставени в работно положение, с обща дължина 420 метра. Уловената в тях риба от вида сребриста каракуда – 50 кг., беше освободена и върната обратно във водата. 

Служителите на ИАРА Враца са извършили проверки на бента на река Огоста, между с. Софрониево, общ. Мизия и с. Бутан, общ. Козлодуй. Заловени са две лица, извършващи риболов по време на забрана. Съставени са 2 акта за установяване на административно нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите и са иззети 2  мрежени риболовни уреди - серкме и 1 въдица. Уловената риба от вида морунаш е върната обратно във водата. В хода на проверките по р. Дунав, в района на град Козлодуй, са иззети 3 немаркирани риболовни мрежи с обща дължина 110 метра. Съставен е протокол срещу неизвестен нарушител. 

Снимка: ИАРА