Божанков: Радев не иска да има правителство, инструментът е прокуратурата

"Нови избори не дават решение. Ще положим всички усилия, за да реализираме мандата", обясни депутатът от ПП-ДБ

30.05.2023 | 09:52 Редактор: Михаела Димитрова
Божанков: Радев не иска да има правителство, инструментът е прокуратурата

"Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът. А инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата. Не изключвам и чужди интереси да играят огромна роля". Това каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков.

"Изводите правя на база на това, което виждам. Няма как да твърдя нещо, което не мога да докажа, но така изглежда, че за пореден път държавното обвинение е по-скоро играч в политическия процес, отколкото независим държавен орган", смята депутатът.

"Президентът в прав текст излезе от конституционната рамка. Той би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има правителство. За Радев, изглежда, Конституцията е някакъв досаден декор. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх", коментира той относно връчения вчера втори мандат за съставяне на правителство.

За записите, разгласени от Радостин Василев, Божанков заяви, че разговорът не е излизал от нормални рамки: "Ако всички се правят на ощипани, президентът е чувал и по-страшни разговори, но не е бил така впечатлен, сега обаче е силно притеснен, когато трябва да връчи мандат и България най-сетне да има редовно проевропейско правителство".

Според депутата "същото се наблюдава и при БСП". "Напуснаха залата не за да не гласуват съдебната реформа, а защото чули нещо, което така ги разтресло, че те чак напуснали залата. Преследват се други цели. Президентът смени не просто административни ръководители, а служебният кабинет кадруваше на ниво редови горски служители. Президентът направи брутална чистка в администрацията", отбеляза Явор Божанков, цитиран от БНР.

Според него Мария Габриел има собствена тежест. "Недоверието трябва да бъде преодолявано, защото нямаме друг избор", категоричен бе той.

"Имаме ясен план какво да правим в следващите месеци. Нови избори не дават решение. Те биха дали още гориво на президентската република. Нови избори биха дали и повече тежест на партии като "Възраждане". Този мандат е единственият път пред България и ще направим всичко възможно, за да го реализираме", смята депутатът.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Божанков
преди 10 месеца
Записите обясняват неистовия стремеж на ГЕРБ и ПП към редовно правителство-чужди интереси. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Андрей
преди 10 месеца
Нагли, по-нагли, най-нагли, ПП-ДБ!!! Че и *** *** та вдлъбнати!!! Сигнализирай за неуместен коментар