Млада жена почина в УМБАЛ "Св. Георги". Майка ѝ: Не получи адекватна помощ

По предварителна информация Елисавета Станева е починала от кардиомиопатия

29.05.2023 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова
Млада жена почина в УМБАЛ

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив извършва обстойна вътрешна проверка по случая с починалата млада жена в болницата и твърденията на нейната майка в медиите, че дъщеря ѝ не е получила адекватна помощ.

В официално становище на здравното заведение се казва, че пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май сутринта с температура и болки, а след извършени консултации и изследвания по обед е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести. Назначена ѝ е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, а и за придружаващото ѝ заболяване "Тиреоидит на Хашимото".

Според болницата, в една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното ѝ състояние. Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден, но на 14 май внезапно пада със загуба на съзнание.

Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала Кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По данни от становището на началника на Клиника по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се.

Началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева - Иванова и нейният екип се очаква да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия, информира БНР.

По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване - кардиомиопатия. Проверката по случая продължава, информират още от болницата.

Снимка: БГНЕС