Бум на кърлежите у нас, проф. Кантарджиев каза как да действаме при ухапване

Мястото трябва да се наблюдава няколко дни, не е необходимо да се прилага инжекция за тетанус, каза специалистът

29.05.2023 | 10:20 Редактор: Вяра Димова
Бум на кърлежите у нас, проф. Кантарджиев каза как да действаме при ухапване

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи проф. Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община. 

"Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профилактика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията", каза той.

По думите му няма увеличаване на лаймската болест - 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. Тази тенденция трябва да се запази, категоричен бе проф. Кантарджиев, цитиран от БНР. Като най-важно за това той посочи, че не трябва да се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, подчерта съветникът по здравните въпроси на Столичната община за БНР.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод, отбеляза още експертът. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото - да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция. 

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Кантарджиев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)