Радев: България и Гърция са стратегическа ос на стабилност на Балканите

Двустранния стокообмен е почти 7 милиарда евро годишно

31.03.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Радев: България и Гърция са стратегическа ос на стабилност на Балканите

Свързаността между България и Гърция е основен фактор за повишаване на ефективността на бизнеса и за справяне с последиците от кризите в нашия регион. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с Гръцкия бизнес съвет в София.

В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския пазар в различни направления на технологичния, производствен, финансов и търговски сектор. Президентът определи двустранния стокообмен от почти 7 милиарда евро годишно като ясен индикатор за позитивната тенденция в икономическото сътрудничество и изрази очакване, че с реализацията на редица нови проекти, укрепващи свързаността, статистическите показатели ще се подобрят още повече.

По думите на Румен Радев през последните десетилетия България и Гърция са се превърнали в стратегическа ос на стабилност на Балканите и пример за добро сътрудничество, което създава отлична основа за работа на бизнеса.

Възможността за присъединяването на България към Шенген още тази година ще бъде сериозен стимул за насърчаването и на търговския обмен, и на туризма. С влизането в Шенген и на Румъния, гръцките пристанища ще имат директен излаз към Източна и Централна Европа и това трябва да бъде обща цел. Румен Радев подчерта също така значението на увеличаването на пропускливостта на ГКПП "Кулата-Промахон", както и откриването възможно най-скоро на ГКПП "Рудозем-Ксанти".

Държавният глава изтъкна отличното взаимодействие на политическо и дипломатическо ниво между България и Гърция, както и развиващата се институционална рамка на двустранното партньорство, чрез която бизнесът на двете съседни страни да постига оптимални резултати. 

"Енергийната криза, пандемията от Ковид-19 и продължаващата война в Украйна преосмислиха понятията добросъседство, сътрудничество, взаимопомощ и солидарност", посочи още Румен Радев.

Снимка: Прессекретариат на президента