Министър Меджидиев: Недостигът на лекарства е овладян, но проверките продължават

Очаква се доставка на "Вентолин"

30.03.2023 | 16:30 Редактор: Вяра Димова
Министър Меджидиев: Недостигът на лекарства е овладян, но проверките продължават

Проблемът с недостига на медикаменти в аптеките е овладян. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Министърът присъства на първата копка на нов православен храм в Дупница.

"Преди около 3 месеца положението беше доста сериозно. То е в европейски мащаб. Преди 25 дни бях на заседание на Европейската комисия в Брюксел, където всички министри на здравеопазването засегнаха тази тема и бяха видимо притеснени", каза здравният министър.

По думите на д-р Асен Меджидиев по темата за недостига на лекарства са постигнати някакви резултати и в момента този недостиг е овладян. Той посочи, че през последния месец е било доставено голямо количество антидиабетни медикаменти, инсулин, очаква се доставка на "Вентолин", който дълго време е липсвал. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици. Очакват се и други медикаменти.

Според министъра проверките в аптечната мрежа и по отношение на наличните медикаменти трябва да бъдат регулярни. "Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките ще продължат, те няма да спрат, поне докато съм министър", каза още Меджидиев, цитиран от "Фокус".

Здравният министър отговори и на въпрос, касаещ реформата в ТЕЛК. "Ние я започнахме. Първо променихме наредбата, след това променихме закона. Вече е възложено на "Информационно обслужване" да вкарва цялата система в здравното досие. Силно се надявам, че още в началото на май месец ще бъдем готови и ще разтоварим системата", допълни министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)