БАБХ гледа "под лупа" вносните яйца и агнешкото, не откри сериозни нарушения

Проверката се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на Агенцията

30.03.2023 | 10:57 Редактор: Петя Кръстева
БАБХ гледа

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва извънредно засилен контрол на вноса на агнешко месо и яйца за Великден. Това заяви д-р Иван Шиков, изпълнителен директор на агенцията по време на участието си във форума на "Да! На българската храна", организиран от в. "Стандарт".

"Проверката на вносните месо и яйца се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на БАБХ за допълнителна сигурност, че влизащата в България храна е безопасна и годна за консумация. Чак след извършения лабораторен контрол, тя се пуска на пазара", обясни д-р Шиков.

Той каза също, че задълбочен и качествен контрол минават и храните, които българските земеделци и животновъди произвеждат. Д-р Шиков беше категоричен, че няма да бъде допуснато занижаване на контрола, независимо кой е производителят и по какъв начин тези храни са влезли в страната.

Изпълнителният директор напомни, че засилените съвместни проверки на БАБХ с НАП и КЗП продължават, като увери, че проверките на Агенцията са ежедневни. По думите му не се констатират сериозни нарушения от компетенциите на БАБХ, но когато такива бъдат установени се реагира съгласно националното и европейското законодателство.

Снимка: БГНЕС