Никола Стоянов: Идеята на сайта за цените не е да ви покаже най-евтините магазини

Министърът на икономиката съобщи, че Законът за минималната надценка ще е готов до дни

29.03.2023 | 18:32 Редактор: Ирена Бакърджиева

Законът за минималната надценка ще е готов до дни. Той ще бъде представен за обществено обсъждане следващия понеделник. Законът ограничава надценките на хранителните стоки. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на форума на в-к "Стандарт".

"За всяка група стоки ще се налага минимална надценка за един-два артикула", обясни той.

Това е част от мерките срещу високите цени, които предприема държавата. Първата е информационна и е свързана със сайта, който Министерството на икономиката пусна преди пет дни, напомни министърът. В него вече има по 10 хил. влизания на ден, което се определя като висок интерес, допълни Стоянов.

"Потребителите и сега могат да видят как стоят нещата в тяхната област или град. Развитие на платформата ще има, но не в посока конкретно магазини, тъй като идеята на платформата не е да дава информация на потребителите къде е най-евтино в момента и да ходят там да си купят. Имайте предвид, тук не се включват цени на промоции. Ако една верига каже, че в нейните магазини примерно най-ниската цена на кашкавала е 20 лв., когато отидат потребителите там, те най-вероятно ще намерят още по-ниска цена на някой продукт, който в момента е на промоция", заяви Стоянов.

"Има такива сайтове, които изследват рекламните брошури на компаниите. Целта тук е да се покаже тенденцията, от една страна, как се развиват цените, от друга страна, да могат потребителите да видят как се формират", обясни министърът на икономиката.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR