Седем области у нас отново "светнаха" заради опасност от ураганен вятър

Температурите ще се повишат в петък

29.03.2023 | 07:17 Редактор: Петя Кръстева

Жълт код за силен вятър е обявен за районите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Ще духа силен северозападен вятър и на места поривите му ще бъдат между 20- 24 метра в секунда. В градовете Пловдив и Пазарджик също остава висок рискът от опасен вятър. 

Денят стартира с минимални температури в страната от минус 3 до 8 градуса - в северозападните райони и в Добруджа до минус 4 градуса. Сутринта ще бъде студено. През деня ще бъде хладно с разкъсана облачност над източните райони, докато на запад ще има повече слънце. По високите западни полета има условия за слани. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Следобед от запад ще се заоблачи. Вятърът ще бъде умерен от северозапад, но по-късно ще отслабне до 32 километра в час. Максималните температури ще са от 5 до 13 градуса, а по Черноморското крайбрежие - до 10.

Разкъсана ще бъде облачността над планините. Вятърът по високите части - над 2200 метра, ще бъде силен от северозапад със скорост до 70 километра в час. Максимални температури на над 2500 метра височина ще са около минус 15 градуса, а на 1500 метра - до минус 7.

От петък чувствително ще се повишат температурите. Следобед за кратко ще превали. В събота се очаква да премине хладна вълна от запад с валежи и слаби гръмотевични бури. В сряда над страната ще продължава да бъде все така ветровито предимно в Северна България.

Гледайте цялата прогноза във видеото.