Учениците са невинни, ясно е откъде са дошли бомбените заплахи, САЩ разследват атаките

Над 100 сигнала са получени до сега за заложени взривни устройства

28.03.2023 | 18:01 Редактор: Михаела Димитрова

Вълната от бомбени заплахи в учебните заведения из страната продължава. Над 100 сигнала са получени до сега. Стотици ученици бяха евакуирани днес от учебните сгради в София, Варна, Бургас, Сливен, Плевен и Пазарджик. Сигнал за бомба бе получен и в УНСС, евакуираха студентите и преподавателите.

По думите на вътрешния министър Иван Демерджиев не става въпрос за имейли от ученици и заяви, че по случая се работи с международни партньори.

"В 10 часа е получен на имейлите на всички училища на територията на район "Възраждане" с оглед осигуряване на безопасността на децата, учебният процес беше преустановен в 10:30 часа, дойдоха полицаи, до следващия ден учебен процес няма да има", коментира директорът на 32 СИУЧЕ в София - Нели Тодорова. 

"Всички колеги работят по протоколите, които са налични, директорите преценяват да информират полицията веднага, тя да даде указания и да се прецени, дали да евакуират учениците и студентите", каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Всички учебни заведения в Сливен бяха евакуирани, след като на електронната си поща са получили заплахи за бомби. Заплашителни съобщения са били изпратени и на официалните мейли на училищата в малките населени места на общината около 09:00 часа сутринта.

"Редица Европейски държави са поставени пред същите заплахи", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев и уточни, че не става въпрос за имейли от ученици. "Тези заплахи идват от имейли регистрирани в Google мрежата, която не може да се достъпи и да се установи източника. По това работят американските служби. Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин", допълни още министърът.

Вчера десетки училища в цялата страна получиха имейли със заплахи. Отговорност за това пое неизвестна организация, в чийто профил в приложението Telegram има призиви за насилие.

Сигнал е получен и в УНСС в София. По случая работят от ГДБОП в координация с международните си партньори. Софийската градска прокуратура се е самосезирала, образувано е дело за тероризъм. Разследването се води от следователи. Учебните занятия ще бъдат възстановени утре.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


4
6 rate up comment rate down comment 6
Мишоци
преди 1 година
Майка ви ,и недоносена пак Русия ви е виновна. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
дете от Бургас
преди 1 година
Четох, че мъж на име Тед Качински от Чикаго,САЩ е организатор на тази терористическа компания и бил арестуван около 1990 година.Това трябва да бъде спряно незабавно!Дано да хванат този терорист! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 6
Краварете
преди 1 година
Обичат да правят атентати в училища с деца!ОТКАЧЕН СПАТКЯСАЛ НАРОД ИЗДИГАЩ СЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО С ЛЪЖИ!ДА ВИ ТРЯСКАТ С АТОМНА БОМБА И МИРА ЗА СВЕТА ЩЕ ДОЙДЕ!ВЪН ОТ ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 8
Алито от София
преди 1 година
Мисля че всички знаем от къде идват тези заплахи у цяла България, това е психо тероризъм който го пускат Украйна за да обвиняват Русия, няма други такива *** като Украйна, основните виновници за тази руска операция Сигнализирай за неуместен коментар