"Булгаргаз": Ако не трябваше да ползваме газ от Чирен, цената щеше да е 15% надолу

От дружеството отговориха на критиките на бизнеса за високите цени

28.03.2023 | 16:44 Редактор: Елеонора Танева

"Булгаргаз" отговори на обвиненията на бизнеса, че цената на газа е твърде висока. От държавното дружество уверяват, че спазват нормативната уредба при определянето на предложенията си към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на природния газ.

В писмо до правителството и енергийния регулатор четирите организации настояват за незабавни мерки за намаляване на разликата, която, по техни изчисления, струва на индустрията по 42 млн. лв. месечно.

От "Булгаргаз" уточняват, че формираната продажна цена включва и предвидени за добив количества от ПГХ "Чирен", които са нагнетени при изключително високи цени през 2022 г. по сключени предварително договори с период на доставка април - октомври 2022 г. и най-висока стойност в ценообразуващия микс през добивния период.

Изчисленията на "Булгаргаз" показват, че в случай, че в ценообразуването не се включват количества за добив от хранилището, то регулираните цени за февруари и март 2023 г. биха били до 15% по-ниски. 

От дружеството уточняват, че винаги са се стремили да осигуряват на клиентите си гарантирани доставки на конкурентни цени и изразяват готовност да проявят гъвкавост, ако някой техен клиент поиска да сключи договор с друг търговец, при по-добри условия.