Пазарът на труда в България се нуждае от близо 300 000 служители

Вече загубихме възможността да внасяме работници от Молдова

28.03.2023 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Пазарът на труда в България се нуждае от близо 300 000 служители

Психичното здраве е обособено като приоритет на ЕС, а България има Национална стратегия и пътна карта, но реализирането на мерките среща различни трудности. В страната има само 500 психиатъра, от които едва 100 работят на терен. 70% от работодателите казват, че разбират тези въпроси, но няма да наемат лице с депресия.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и член на Европейския икономически и социален комитет.

"Последният доклад на индекса на психичното здраве Headway показва в момента 600 млрд. евро (близо 4% от БВП) загуби има ЕС заради психически разстройства. Северните страни се справят по-добре със ситуацията, а Румъния, България и Словакия са посочени като държави, които не се справят толкова добре", посочи тя.

Пазарът на труда в България изпитва нужда от близо 300 000 души, като всяка година се губят по нови 50 000, което може да бъде частично решено чрез нова оценка на остатъчната трудоспособност. Хората с увреждания в България са почти 500 000 и мобилизирането на тяхната остатъчна трудоспособност е сериозен резерв за пазара на труда, каза още гостът.

"Вече загубихме възможността да внасяме работници от Молдова, където Румъния ни изпревари, и сега трябва да се състезаваме с по-далечни дестинации като Киргизстан и Узбекистан", даде пример Ангелова.

Вижте целия разговор в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR