Важна новина за хората с големи жилища - ще имат право на социални помощи

Отпадат някои изисквания, които от години се критикуват като излишни,

28.03.2023 | 10:12 Редактор: Искра Ангелова
Важна новина за хората с големи жилища - ще имат право на социални помощи

От 1 юни се очаква да влязат в сила нови текстове в Закона за социално подпомагане, които променят базата за определяне на достъп до помощи и размерите на различните видове подпомагане. Правителството публикува за обществено обсъждане проекта за промени в правилника за прилагане на закона - ключовият нормативен акт, който определя кой има право на социални помощи.

Наред с новите прагове за достъп до помощи предстоят съществени промени в условията за достъп до подпомагане, около които се спори от години. Те засягат имотното състояние на кандидатите, дисциплината им като търсещи работа и други. В резултат на промените се очаква да се разшири кръгът от хора, имащи право на достъп до помощи. Сега социални помощи получават 36 000 души, а се очаква до края на 2024 г. броят им да достигне 118 000 души, пише в оценката на въздействието на проекта, пише dnes.bg.

Отпадат някои изисквания, които от години се критикуват като излишни, най-вече за самотно живеещи възрастни хора. Досега наличието на имот беше достатъчен критерий за отказ от помощи, а занапред водещо става дали този имот носи реални доходи. Според сегашния правилник човек се брои за беден само ако обитаваното от него жилище е единствено и отговаря на критерии за големина - за самотен пенсионер например то трябва да е едностайно. Занапред условието остава човек да обитава единственото си жилище, но отпадат критериите за броя на стаите в него.

Две други условия отпадат - досега социални помощи не се полагаха на студенти и на ученици от частни училища, както и на хора, отказали оземляване. За пръв път учащи във висши училища и деца в частни училища ще могат да имат право на социална помощ. Това вероятно ще предизвика спорове, защото се смята, че частно училище могат да си позволят само родители с по-високи доходи. Всъщност частното училище често е единствена възможност за деца със специални образователни потребности, за които държавата не е осигурила достъпна среда в общинско или държавно училище.

Друга промяна гласи, че когато един социално слаб безработен започне работа, той ще има право на целева помощ за срок от три последователни месеца в рамките на една година от тази дата.

Основата за достъп до помощи няма да бъде 504 лв., колкото е линията на бедност за 2023 г., а 30% от нея, т.е. 151,20 лв.

Снимка: БГНЕС