Министър Гечев: Ще защитаваме българските рибари и икономическите ни интереси

Все още няма официална информация за извършено нарушение

27.03.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова
Министър Гечев: Ще защитаваме българските рибари и икономическите ни интереси

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на задържаните на 23 март три български риболовни кораба от страна на румънските власти.

В срещата участваха дистанционно посланикът на България в Румъния Радко Влайков и Мирослав Енков, консул в Букурещ. Министър Гечев беше категоричен, че все още няма официална информация за извършено нарушение, а агроминистерството активно ще следи случая и ще оказва необходимото съдействие.

Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание тези български кораби са задържани на пристанището в Констанца, каза по-късно на брифинг заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Той поясни, че преценка какви следващи стъпки могат да бъдат предприети от засегнатите страни може да се направи, след като бъде получен съответният документ от румънска страна.

Георги Събев подчерта, че обект на проверката са били общо пет риболовни кораба, плаващи под български флаг, които са осъществявали законна дейност в общностни води на Европейския съюз в Черно море, на около 50 морски мили от румънския бряг, като уловът на борда е бил от калкан и черноморска бодлива акула.

"Рибарите и капитаните могат да разчитат на подкрепата на българската администрация", посочи на брифинга изпълнителният директор на ИАРА доц. Ваня Стаматова.

В заключение заместник-министър Събев увери засегнатите страни, че работата по случая продължава, а Министерството на земеделието ще предприеме всички възможни законови действия в подкрепа на сектора.

Снимка: Пресцентър Министерство на земеделието