Рекорден ръст на пенсионери у нас - ще могат ли работещите да ги издържат?

През изминалата година са отпуснати над 97 000 пенсии

27.03.2023 | 17:51 Редактор: Вяра Димова

Рекорден ръст на новите пенсионери у нас. Отпуснатите пенсии в България за миналата година са над 97 000. Според експерти - тенденцията е силно застаряване на населението и намаляване на работната сила.

В края на декември регистрираните пенсионери у нас са прехвърлили 2 милиона души. Според експерти България има дефицит за изплащането на пенсии от над 10 млрд. лв. На този фон, през последните години желанието на хората в пенсионна възраст да продължат да работят се увеличава.

"Изобщо не ми стигат, с много трудов стаж съм, плюс 7 години над трудовия стаж, след пенсия. Пенсията ми е 800 лв.", каза пенсионер.

Средният размер на пенсиите в България е около 675 лева. На много от пенсионерите се налага да се справят и с по-малко, и са принудени да живеят в лишения.

"За нищо не ми стигат", посочи друга пенсионерка.

Според експертите демографската ситуация в страната се влошава и работим до последно. Работещите обаче няма да могат да издържа пенсионерите след 10 години.

"Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер и след това във века тенденцията само ще се влошава. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", каза икономистът Даниел Василев.

Според него безработните в трудоспособна възраст ще провокират нарастване на разходите за социално подпомагане.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
4 rate up comment rate down comment 0
Пурко
преди 1 година
От две години строя къща. Работниците не се осигуряват. Не внасят и лев в НОИ. Фирмите, през които ги наемам, им плащат на ръка. Всички задружно крият доходи, а един строителен работник в провинцията си докарва и до 250 лв на ден. А по статистика всички са "безработни" и даже получават енергийна помощ. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Какво
преди 1 година
Къде са младите защо драгалевеца ги прогони? Незнаехте ли че този момент ще дойде? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
ДПС и ГЕРБ дето окрадоха българия и изпъдиха младите. Сигнализирай за неуместен коментар