Димитър Стоянов: Конфликтът в Украйна се задълбочава, няма риск от ядрено оръжие

"Няма как да предоставим боеприпаси на Украйна", заяви служебният министър на отбраната

27.03.2023 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
Димитър Стоянов: Конфликтът в Украйна се задълбочава, няма риск от ядрено оръжие

България следва общата политика на ЕС. Относно съвместното придобиване на 155 мм. снаряди, българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как да сключим договор за такова придобиване, нямаме нужда от тях в момента. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни.

"По отношение на предоставянето на 1 милион броя боеприпаси за Украйна, те трябва да излязат наличност от някои складове, ние не разполагаме с такъв калибър, не го употребяваме и следователно няма как да предоставим това на Украйна", каза още Стоянов.

Той поясни, че Министерството на отбраната предоставя тези боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на НС за оказване на подкрепа за Украйна.

"В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили - предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ - от там къде ще отидат не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към министерството на икономиката", допълни Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Министърът обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси на Украйна, конфликтът с Русия се задълбочава.

"Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което не решава конфликта, а го задълбочава. Това заостря конфликта, но към момента няма риск от използване на ядрено оръжие", допълни още Димитър Стоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR