Коя е най-благата вест, която може да донесе един лекар?

Д-р Благовест Стоименов дава отговорите на въпроса

25.03.2023 | 14:09 Редактор: Михаела Димитрова

Благовещение е! Празникът е известен и като "Благовец" или "половин Великден" в различни населени места в страната. 

Благовест Стоименов се насочва към лекарската професия благодарение на родителите си. Завършва Медицинския университет в София, а през 2020 година специализира "Кардиология" в болница "Александровска", където работи и в момента.

Преди три години той е от лекарите на първа линия, които се борят за човешки животи и вижда всички трудности, пред които се изправят хората по време на Ковид пандемията.

"Това не е някаква блага вест. Равносметката, която правя за себе си е, че всички можем да направим много повече за една по-добра медицинска грижа и по-добри резултати на пациентите, за една по-голяма продължителност на живот", коментира кардиологът д-р Благовест Стоименов.

В работата си непрекъснато се усъвършенства чрез четене на най-новите европейски и световни препоръки, като се стреми да не допуска грешки. "Един лекар е добър лекар, когато обича и има любов в сърцето му, когато има емпатия. Това е нещото, което аз правя", каза още д-р Стоименов.

Той се надява, че името му винаги ще е предвестник на добрите новини за хората, които лекува.

"Най-благата вест, която може да донесе един лекар е, че всичко е наред. Добре си, няма нищо. Това са най-хубавите неща, които могат да се кажат от гледна точка на моята специалност", сподели кардиологът.

От няколко години той съчетава работата с преподавателска дейност. В университетските аудитории открива също блага вест в амбицираните и добре подготвени студенти, които карат кардиолога да е оптимист за бъдещето на здравеопазването в България.

Чуйте повече в репортажа на Благовест Илиев.