Сайтът за проверка на цените е активен, сравняваме кое колко струва със 7 града в ЕС

Държавата ще дотира до 80% от цената на поливната вода

24.03.2023 | 15:46 Редактор: Петя Кръстева

Властта показа новата система за проследяване на цените и качеството на храните. Цени на вносител, на едро и такива на дребно на 30 хранителни продукта  ще могат да следят потребителите в сайта - foodprice.bgТам те ще могат да се сравняват с цените в 7 европейски държави. Някои продукти се наблюдават в два варианта - кашкавалът ще има цени и на опаковка, и на витрина. Включени са 9 вида плодове и зеленчуци, тъй като през пролетта цените се изменят рязко. Потребителите ще виждат на сайта цената на продукт за последните 30 дни и съответно за всяка отделна дата. Ще могат да се избират и до 6 филтъра - времеви период, регион, държава от чужбина, борси и тържища, откъде е вносът.

Поддръжката му струва 30 000 лв. за година.

"Ще обединява на едно място информация от всички институции, които имат отношение по темата. Това е инструмент за наблюдение, но и за съхранение на данни за пазара на труда. Установихме, че липсва добре структурирана информация по въпроса до момента", коментира министърът на икономиката Никола Стоянов.

Чрез мярката властта цели да намали цените на хранителните продукти и инфлацията. Междувременно стана ясно още, че държавата ще дотира до 80% от цената на поливната вода.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Костадин
преди 1 година
Сайтът е изключително неграмотно оформен и информацията в него е абсолютно невярна. Пример - според сайта ,цената на един брой яйце рамер М се е покачила с 1 ???!! стотинка за последните 12 месеца !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Кауфландър
преди 1 година
Да бориш сериозни проблеми със заклинания е израз на серозно безсилие :( / интелектуално! :( . Сигнализирай за неуместен коментар