Обявиха мерките срещу скъпите храни, дотират 80% от цената на поливната вода

Представена бе електронната платформа за наблюдение на цените

24.03.2023 | 14:45 Редактор: Михаела Димитрова

Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните.

"По отношение на законодателните промени, с мой акт е свикана междуведомствена работна група, която разработи в закон за надценките на хранителните стоки, с ограничени действия във времето както и преглед на законодателството в ЕС за търговията на храни като взимане на добрите примери", каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Земеделският министър Гечев заяви, че вече е пусната наредба за централен регистър за проследимост на храните, за да показва всяка стъпка, която ще бъде проследима като качество и съпътстващи документи за цени. Наредбата обхваща всички видове храни, както и напитки като минерална вода.

Двамата служебни министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти. Тази стъпка предприе правителството в опит да бъде овладяна високата инфлация. Платформата е изцяло разработена от “Информационно обслужване" АД и тръгва още днес, пише "Фокус".

Тя предоставя обединена информация за пазара на храни. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в 7 европейски държави. Досега са включени 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки като масленост при киселото мляко, бял или типов хляб.

С възможността на системата да се проследи изкупната цена на основните суровини като млякото и слънчогледа, потребителят може да получи цялата информация за формиране на цената от суровина до краен продукт на рафта. За максимално удобство всички цени, които могат да бъдат видени от потребителите в сайта, са със ДДС.