Шофьорът на камиона, помел 5 коли във Владая, има дълъг стаж без провинения

От сметопочистващата фирма заявиха, че все още не знаят каква е причината за инцидента

23.03.2023 | 18:47 Редактор: Вяра Димова

Обезщетение искат собствениците на пометените вчера пет коли в софийското село Владая от камион за сметосъбиране. Инцидентът по чудо се размина без тежко пострадали.

На стръмната улица камионът на сметопочистващата фирма тръгва назад на собствен ход и помита пет автомобила. Една от смачканите коли е на семейството на Румяна. "И внучката ми, и мъжа са тук, гледали са. Тя плаче и пита сега какво ще правим. Нашата е много смачкана, тя е за брак", каза тя.

Ден след шока от случилото се колите стоят паркирани пред дома на семейството.Първа на мястото на инцидента идва кметът на Владая Цветанка Здравкова. Тя оказва и първа помощ на шофьора на камиона, който е пострадал, защото се е намирал на степенката отзад на камиона. 

"Видях, че има много щети на колите. Камионът се беше забил в колата и шофьорът лежеше до него. Оказах му първа помощ, не беше адекватен, с травма на главата, коляното, ръката. Говорих с него, но не беше адекватен", коментира Здравкова.

От сметопочистващата фирма заявиха за Bulgaria ON AIR, че шофьорът е бил извън камиона, когато превозното средство е тръгнало само по стръмната улица. 

"Не му е прилошало, работниците зад камиона са сигнализирали, че апаратът е отказал, той е слязъл, за да види какво се случва, в този момент камионът тръгва. Не се знае каква е причината - дали е забравил да вдигне ръчната спирачка, или пък камионът е тръгнал, въпреки ръчната спирачка. Това ще стане ясно от разследващите органи и техническата експертиза", заяви официалният представител на Консорциум Камелия Динева.

Шофьорът е на 58 години с дълъг стаж. И това е първото ПТП, което предизвиква, откакто работи във фирмата. Тя поддържа района от 3 септември миналата година. Потърпевшите не спират да си задават въпроси за случилото се.

Хората настояват да получат обезщетение за нанесените щети по автомобилите. А от фирмата заявиха, че се очаква заключение от разследването и ще покрият част от щетите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.