България ще настоява за ядрените технологии, използвани в ЕС

Страната ни е загубила много от спирането на 4-те реактора, подчерта президентът

23.03.2023 | 15:54 Редактор: Вяра Димова
България ще настоява за ядрените технологии, използвани в ЕС

Разработването на нов Акт за индустрия с нулеви нетни емисии дава тласък на развитието на зелените технологии и на повишаване на европейската конкурентоспособност, но е изключително важно част от него да бъдат всички ядрени технологии, използвани в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Държавният глава посочи, че към момента в този нов акт се изключват определени ядрени технологии и се залага само на малки модулни реактори и на реактори 4-о поколение, които все още са в процес на разработка. Затова страната ни ще настоява в този акт да намерят място всички съществуващи ядрени технологии, защото България вече е загубила много от спирането на своите 4 реактора при влизането си в ЕС.

"Ние и до днес носим своите последствия от това. Затова на нашата среща с президента Макрон на миналото заседание на Европейския съвет това беше една от основните теми", заяви Румен Радев. Заедно с още 8 държави членки от ЕК, България подкрепи и общия неформален документ.

Държавният глава открои също така значението на българската инициатива "Solidarity Ring" в областта на енергетиката, с която по предложение на страната ни се обединяват газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Така допълнителните количества природен газ от Азербайджан, договорени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през миналата година, могат много бързо да бъдат пренесени към Европа.

"В края на април по моя покана президентът на Азербайджан Илхам Алиев отново ще бъде в България, за да сключим меморандум, т.е. България от страна, през която преминаваше само руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от различни източници и става гарант за енергийната сигурност в региона", подчерта президентът.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)