Недоволни земеделци към министър Гечев: Житото е 42 стотинки, няма как да оцелеем

За осми ден протестиращи блокираха главния път Русе-Плевен

21.03.2023 | 18:44 Редактор: Михаела Димитрова

За осми пореден ден недоволни земеделски производители блокираха главен път Русе-Плевен край свищовското село Горна Студена. Те протестираха заради вноса на украинско зърно в страната, което по думите им, подбива цените на продукцията им. При демонстрантите дойде земеделският министър Явор Гечев. Той заяви, че България ще получи 16 млн. евро от Европейската комисия за компенсации заради вноса на зърно от Украйна. 

"Аз не съм доволен, защото миналата година съм закупил тор на 2000 лева. 10 тона амониева селитра съм закупил за 22 хиляди лева. Житото в момента е 42 стотинки. Как да оцелеем? Не виждам смисъла, просто ще се откажем", коментира производителят Евгени Янчев.

Министър Гечев заяви, че за три държави, сред които е България, Европейската комисия ще отпусне компенсации заради вноса на зърно от Украйна, което ощетява българските зърнопроизводители. "Три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност от кризисния фонд. Предварителните разчети са 16 милиона евро за България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили", каза министърът. 

Голяма част от протестиращите не бяха удовлетворени от срещата. "Може ли да ми кажете какво се получи сега? Аз мога да ви обещая 20 милиона. Най- хубаво правят гърците, блокират цялата държава и всичко се решава", заяви Стойко Петров, който беше сред протестиращите.

Фермерите засипаха министъра с нерешени въпроси от Стратегическия план за развитие на земеделието. Относно въпроса Гечев заяви, тази година е преходна и стопаните няма да бъдат глобявани за допуснати грешки.

Вижте повече в репортажа на Ана Минева.