Дълго чакана мярка: Стартира проект за дуално обучение в цялата страна

Очаква се в дългосрочен план да реши проблема с липсата на работна ръка и квалифицирани кадри

21.03.2023 | 17:09 Редактор: Ирена Бакърджиева
Дълго чакана мярка: Стартира проект за дуално обучение в цялата страна

Стартира подготовката на национален проект за дуално обучение. Това решение бе подкрепено от Националния икономически съвет. Съвещателният орган, в който участват всички работодателски организации, проведе заседание по инициатива на министър Никола Стоянов. 

Целта на разработването на национален проект за дуално обучение е да се предприемат мерки на държавно ниво за по-широко прилагане на тази форма на подготовка, което в дългосрочен план ще подпомогне решаването на проблемите с липсата на работна ръка и квалифицирани кадри.

"Обсъждаме всички държавни предприятия да застъпят ефективно дуалното обучение, като един допълнителен стимул за насърчаването му в цялата страна", обясни министър Никола Стоянов. По думите му в България вече се реализират няколко по-малки проекта в тази сфера, но има нужда от координирани действия на национално ниво, за представяне на дуалната форма на обучение пред учениците и техните родители.

"Целта ни е с Министерството на образованието и науката и работодателските организации в срок от около месец да подготвим цялостна концепция как това да бъде реализирано на практика. След това ще се надяваме за активната ви подкрепа и за реалното стартиране в цялата страна", каза още икономическият министър. Работодателските организации изразиха подкрепа за решението и подчертаха, че това е дълго чакана мярка на национално ниво.  

От Министерството на образованието и науката посочиха, че един от проблемите, свързани с квалификацията на кадри, е ограниченият интерес към професионалните гимназии от кандидат-гимназистите. В тази връзка бяха обсъждани и координирани действия с работодателските организации, за да се популяризират възможностите за реализация при различните професии.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR